Durf jezelf opnieuw uit te vinden

De industriële revolutie heeft onze samenleving in een enorme st(r)oomversnelling gebracht. Serieproductie heeft ons veel welvaart en welzijn gebracht. De serieproductie-samenleving stokt echter. Net als ooit onze agrarische samenleving tegen wil en dank overging naar een nieuw tijdperk, staan we nu ook voor de volgende stap.

Gevoelsmatig hebben we veel te verliezen. Dat doet ons vasthouden aan dat wat we kennen. De transitie is echter onvermijdelijk. Hoe langer we wachten, hoe groter de sprong en de pijn.

Elk tijdperk kent zijn eigen wetmatigheden. De angst te verliezen doet ons vastklampen aan de ons bekende wetmatigheden. Transitie vraagt ons de samenleving en onze instituties opnieuw uit te vinden. Dat vraagt om een pioniersgeest. Dat vraagt om lef.

Dus serieproductie overheid, serieproductie scholen, serieproductie bedrijven, serieproductie banken en vooral serieproductie mensen, durf jezelf opnieuw uit te vinden!

Advertenties

2 thoughts on “Durf jezelf opnieuw uit te vinden

 1. Ik denk dat serieproductie ons geen WELZIJN gebracht heeft ‘WEL’ een boel ‘VAART’ inderdaad. Het lijkt moeilijk te zijn voor veel mensen te beseffen dat ze als het ware in dezelfde trein zitten.

  Laten we eens proberen mens te zijn als onze trein vertraging heeft en ons afvragen of het station waar we een kaartje voor hadden gekocht wel het stationnetje is waar we echt naar toe wilden. Of als je weer in je eentje (met al die andere eentjes) in de file staat, denk eens aan al die mensen met jou die pensioenpremies betalen en ziektekosten verzekering.

  Denk jij eigenlijk dat je straks nog een pensioen hebt als je 65 bent. Denk jij dat die verzekeringen de kosten nog kunnen betalen van de (werlvaarts-)ziekten die behandeld moeten gaan worden? Laat staan dat er geld is om ons te helpen weer gezond te leren leven.

  Maar toegegeven het is ook moeilijk als je in de trein met WEL nog wat VAART zit, ook al staat die soms even stil en loop je al vertraging op op je reis. Soms is er iemand die opstaat en aan de noodrem trekt. Een hoop mensen schrikken wakker en blijven hangen in de gedachte dat ze nu nog later aan komen op de plaats waar ze misschien helemaal niet wilde zijn.

  Maar gelukkig is er internet ook in de trein. Dat gaat een stuk beter als in de auto in de file. Mensen worden wakker en durven een stationnetje eerder uit te stappen zich opnieuw (uit) te vinden. Overal vind je ze die pioniers, eenlingen, dwarsdenkers en friskijkers zoals Jan Rotmans ze pleegt te noemen, ook binnen de overheden, scholen en in de serieproductiebedrijven. Pioniersgeesten die uit zijn op WEL ZIJN van hun kinderen. Ode aan Edwin de Bree de schrijver van deze BLOG en die mij en velen inspireert om door te gaan op het pad van onszelf opnieuw uit vinden.

  Weet iemand eigenlijk de betekenis van het woord uitvinden? Volgens mij is het gewoon VINDEN wat UIT is gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s