Leiderschap: je eigen leven leiden

Leiders zijn onze nieuwe helden. We lijken ze meer nodig te hebben dan zuurstof. Ik ben van mening dat leiderschap schromelijk wordt overschat. En dat ons centralistische beeld van leiderschap onderdeel is van de problemen die we ervaren. Iedereen gaat in de wachtstand totdat er een briljante, alleswetende leider opstaat. Tot die tijd branden we onze huidige, mogelijk niet briljante, alleswetende leider af. Mopperend en wachtend.

De briljante, alleswetende leider is een illusie. Het is ons excuus om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen. Mahatma Ghandi zei het als volgt: ““There goes my people. I must follow them, for I am their leader.”  

Via Google vond ik de volgende definitie:

Leiderschap

“Onmisbaar element om ware veranderingen te realiseren. Kan op élk nivo en in elke functie getoond worden. Niet te verwarren met machtspolitiek, stijfkoppigheid of haantjesgedrag.

Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10278

Volgens mij is de bedoeling van leiderschap dat je je eigen leven leidt.

Advertenties

One thought on “Leiderschap: je eigen leven leiden

  1. Mooie stelling. Ik denk dat een leider zijn nek durft uit te steken als het nodig is en vooral een goed voorbeeld is voor degenen die hij/zij leidt. Daar begint leiderschap wat mij betreft. Mensen hebben meer aan een goed voorbeeld dan aan een theoretisch verhaal.
    Ik heb ook een blog geschreven over persoonlijk leiderschap (http://www.primeres.nl/persoonlijkleiderschap/) Voor zakelijk leiderschap is nog iets meer nodig zoals boven het maaiveld uit durven steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s