Shared capitalism; iedereen kapitalist

De legende gaat dat Bob Montgomery, een gewaardeerd econoom van de Universiteit van Texas in 1950 gevraagd werd of hij gelooft in privébezit. “Ik geloof daar sterk in” antwoorde hij. “Ik geloof er zo sterk in dat ik denk dat iedereen in de staat Texas er een stukje van zou moeten hebben.” Dit idee schreeuwt om uitdieping. Wanneer kapitalisten zo groots zijn, zou dan niet iedereen er één moeten zijn?

In eerste instantie heeft kapitalisme bijgedragen aan verbreding van welvaart. De middenklasse in onze westerse samenleving kreeg toegang tot de economie en daar zijn we wel bij gevaren. Naar nu blijkt ons kapitalistisch systeem welvaart te concentreren bij ongeveer 1% van de samenleving. De groei in de middenklasse is eruit en de onderklasse hangt op het randje van het bestaansminimum of er net overheen. De topklasse echter blijkt ook in de crisesjaren rijker en rijker te worden. Uit dit artikel in Quote blijkt dat de rijkste 1% 93% van de inkomensgroei pakt.

Al eerder in blogs heb ik het fenomeen Pareto-efficientie aangehaald. Pareto-efficientie is een economische theorie die stelt dat individuen hun eigen nut en kwaliteit van leven maximaliseren als iedereen in een economie zijn eigen belang nastreeft, tot het punt dat dat ten koste van anderen gaat.

Volgens mij gaat het daar nu fout. Onze kapitalistische economie is er op ingericht om enkelen flink te bevoordelen, ten koste van anderen. Dat breekt ons nu op. En daar biedt shared capitalism uitkomst.

Uit onderzoek blijkt dat organisaties waar medewerkers gezamenlijk eigenaar zijn van het bedrijf, beter door de crises komen dan bedrijven met één of enkele aandeelhouders. Ook heeft shared ownership positieve implicaties op macro-economisch niveau.

Het is dus zaak om onze economie opnieuw uit te vinden. Kapitalisme werkt. Nu is het alleen zaak om iedereen toegang te geven tot kapitalisme. Ofwel de oplossing van de crises zit hem in het delen van kapitalisme. Een praktische om invulling te geven aan shared capitalism is employee ownership. Het eigenaarschap van bedrijven gedeeltelijk of geheel in handen geven van medewerkers. Dat dit werkt blijkt uit de case Finext . Daar zijn 85 van de 120 medewerkers gezamenlijk aandeelhouder van het bedrijf. En dat legt ze geen windeieren.

Nu de overnamemarkt steeds meer vastloopt en een groeiende groep DGA’s wil uittreden, ligt er in Employee Buy-out een oplossing. Ondernemers kunnen uittreden met een faire vergoeding voor de door hun gecreëerde waarde, medewerkers kunnen hun bedrijf gezamenlijk  voortzetten met alle voordelen van dien en macro-economisch levert dit een stimulans op voor onze moeizaam draaiende economie.  2013 kan het jaar worden waarin we onze economie drastisch wijzigen en verduurzamen. Shared capitalism biedt veel kansen.  Het pakken van die kansen vraagt om lef en ondernemerschap. Wie durft?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s