I have a dream

Iedereen kent deze legendarische woorden van Martin Luther King. Hij sprak ze uit tijdens zijn befaamde 17 minuten durende toespraak op 28 augustus 1963. Zijn toespraak doceerde, inspireerde en informeerde niet alleen de aanwezigen, maar mensen door heel Amerika, over de hele wereld, inclusief ongeboren generaties.  Was dat ook gelukt als hij had ingestoken met “I have a plan?”

King schetste met deze toespraak vanuit passie, overtuigen en vastberadenheid een nastrevenswaardig toekomstbeeld. Daarmee inspireerde hij miljoenen  Amerikanen en andere wereldburgers hun energie, creativiteit en ondernemerszin aan te wenden om invulling te geven aan deze droom.  De creatieve kracht die daarbij vrijkwam heeft bijgedragen en draagt nog dagelijks bij aan het scheppen van een wereld waar zwarten en blanken hand in hand optrekken.  Door in te steken met “I have a dream” heeft King deze creatieve energie aangeboord en richting gegeven.

In onze politieke en organisatie realiteit doen we dat tegenwoordig anders. Wanneer je heden ten dage roept; “I have a dream”, wordt dat direct opgevolgd door: “Wordt eens concreet , man”. “Kom maar terug als je jouw droom hebt uitgewerkt tot een plan van aanpak met SMART geformuleerde doelstellingen. Presenteer het in de volgende meeting door middel van een elevator pitch. Je krijgt 90 seconden.”

Stel je eens voor als King had ingestoken met “I have a plan”. Was dan dezelfde energie vrijgekomen? Of had de aandacht gegaan naar de details en was de discussie gegaan over de haalbaarheid en mogelijke alternatieven? Was dan de energie niet al snel weggesijpeld en waren we niet als snel overgegaan tot de orde van de dag?

Onze organisaties zijn gebouwd rond controle. Dat zorgt ervoor dat aan de top van de piramide strategie wordt bepaald. Deze wordt vervolgens “uitgerold” in de organisatie. Motivatie om de doelen na testreven wordt aangewakkerd door allerhande ‘slimme’ HR instrumenten. Wanneer staan er weer echte leiders op die groot durven dromen, deze dromen durven te delen en vervolgens de ruimte durven te laten voor een ieder de droom op eigen wijze na te streven? Dat vraagt om organiseren vanuit vertrouwen. En dat is de kern van nieuw werken en nieuw organiseren. De angst en daarmee de controle loslaten. Zoals Simon Sinek in zijn TED talk betoogt, starten vanuit Waarom in plaats vanuit wat en hoe. En dan vertrouwen op de creatieve ondernemerszin van mensen. Zo komen werkelijk grote transities tot stand. Martin Luther King begreep dat. Jij ook?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s